• 078-6136510
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Dinsdag t/m Zaterdag

Hoe het begon...

Hoe het begon...

Voor dat mijn Opa, Dhr. B.J.M. Baartman, voorzichzelf begon, werkte hij bij de Jong aan de Lange Hilleweg te Rotterdam-Zuid. Hier deed hij met name onderhoud aan bromfietsen, motoren en trapcarriers(bakfietsen).  Zijn eerste winkel begon hij aan de Strevelsweg, maar al snel bleek dit pand te klein te zijn en verhuisde hij naar de Lange Hilleweg 220. 

Het fietsenmakersvak is er met de paplepel bij mij in gegooid, het vak heb ik dan ook voor een grootdeel van mijn opa en vader geleerd.

Na de oorlogsjaren stijgt de vraag naar (brom)fietsen, en motoren explosief , de winkel wordt verbouwd en er komen 3 monteurs bij en een verkoper.  Klassieke bromfiets/motor merken als Guiletta, Beta-Bianchi, Solex, Panther, Eijsink en Batavus waren onder andere in de winkel  te koop. De fietsmerken in die tijd zijn o.a. Batavus, Ruts, BSA, Empo, Juncker en Raleigh.

In 1964 koopt hij het pand van Eijkelboom(voorheen de Jong) aan de Lange Hilleweg 58, deze winkel is groter en biedt nog meer mogelijkheden.  Het is vanaf dit jaar dat het fietsmerk Gazelle wordt opgenomen in de collectie en als extra brommermerk Sparta met Sachs motoren.

Vanaf de begin jaren deed mijn Opa al veel aan adverteren, in kranten en wijkbladen, hij reed rond in een Volkswagen bestelbus met de naam van de winkel op de zijkant gedrukt, en deed mee aan sponsoring van een wielerploeg bij de ronde van Feyenoord.  Enkele jaren werd ook de ronde van de Lange Hilleweg gehouden, die natuurlijk langs de winkel kwam.

Mijn vader, Theo begint als hij 19 jaar is aan de Lange Hilleweg 58.  
Als het in de jaren 80 wat minder gaat in de fietsenbranche, besluit mijn vader zich wat meer te richten op het sportieve segement.
Hij wordt alom bekend voor het opbouwen van fietsen.  Race-, Hybride-, Triathlon-, en vakantiefietsen, kunnen naar keus samengesteld worden.  Ook met het Bioracer meetsysteem, onderscheidt hij zich van andere winkels.  Halverwege de jaren 80 wordt de winkel verbouwd en komt er een extra verdieping, waar voornamelijk kleding van het merk Bioracer komt te hangen.  De vrijdagavond stond bekend om ‘klusavond’, klanten kwamen langs om aan hun fiets te sleutelen of om kleine reparaties te laten uitvoeren, het was vaak een  sociale aangelegenheid, er werden over en weer verhalen verteld van lange reizen en wat klanten allemaal hadden meegemaakt.

Vanaf 1990 kom ik bij mijn vader in de winkel werken, en houd mij met name bezig met reparaties, etaleren, en schoonmaken.   Het is omstreeks deze tijd dat mijn vader te horen krijgt dat ons bedrijf wordt gesaneerd, de middenstand wordt samengebracht in een bedrijvencentrum.  

In 1993 wordt ik mecanicien van de Noorse jeugdselectie(leeftijd 16 tot 20 jaar)en verhuis ik voor een korte periode van 6 maanden naar Oslo, alwaar ik in een fietsenwinkel komt te werken en alle fietsen van de selectie moet onderhouden. In ditzelfde jaar wordt het WK wielrennen in Oslo gehouden, met als winnaar bij de mannen Lance Armstrong, en bij de vrouwen Leontien van Moorsel.

Terug in Nederland gaan mijn vader en ik door het hele land op zoek naar een geschikte locatie om onze wijkgerichte filosofie te combineren met het jarenlange vakmanschap.  Deze plek vinden wij uiteindelijk aan de Frans Lebretlaan in Dordrecht…..dus niet op een bedrijventerrein, maar dicht bij de klanten, in een sfeervol, overzichtelijk pand met hier en daar nog authentiek glas-in-lood.  Het glas-in-lood raam wat nu tussen de winkel en de werkplaats zit, komt oorspronkelijk uit de winkel aan de Lange Hilleweg 58, en werd gemaakt omstreeks 1950 door K. v. Herp.
In mei 1998 start ik in de winkel aan de Frans Lebretlaan, mijn vader heeft dan nog de zaak in Rotterdam.  Enkele jaren rijdt hij op en neer tussen Rotterdam en Dordrecht tot 2004 als de zaak definitief wordt gesloten.  In datzelfde jaar krijgt de winkel een ‘facelift’, zowel de werkplaats als de winkel krijgt een totaal andere uitstraling.   Idworx en Flyer, twee exclusieve fietsmerken, worden later in dat jaar aan ons assortiment toegevoegd.

Het fietsenmakersvak is er met de paplepel bij mij in gegooid, het vak heb ik dan ook voor een grootdeel van mijn opa en vader geleerd.  Nog steeds kan ik genieten van nieuwe designs en noviteiten op fietsgebied, en ik verbaas mij er elk jaar weer over hoe ze de fiets  beter en mooier hebben kunnen maken.

Bart Baartman


Nederland FietslandVoor fietsevenementen, kijk ook op www.nederlandfietsland.nl

 

© 2024 Baartman-Bikes. Alle rechten voorbehouden. Design mVm-Webdesign